Is een thuisbatterij rendabel in 2023?

Via dit platform verzamelen we echte gegevens van eigenaars met zonnepanelen en een digitale meter in België en Nederland. Met enkele slimme algoritmes introduceren we vervolgens een virtuele batterij in je eigen huis. Per kwartier berekent de software het effect van een batterij (hoeveel zou de batterij kunnen opgeladen worden, hoeveel ontladen, hoeveel zou je dan van het net verbruiken en hoeveel zou je nog extra in het net kunnen injecteren).

Heb je zelf een digitale meter? Dan kan je je data hier opladen en zo je eigen opbrengst exact simuleren. Heb je geen data of wil je je eigen situatie vergelijken met anderen, dan kan je hieronder onze statistieken raadplegen.

Welke capaciteit wil je simuleren?
1 kWh 2 kWh 3 kWh 4 kWh 5 kWh 6 kWh 7 kWh 8 kWh 9 kWh 10 kWh 11 kWh 12 kWh 15 kWh 20 kWh
Simuleer de opbrengst in €
Opbrengst/jaar
293
Deze grafiek toont je per maand de impact van de batterij in kWh

Per maand kan je hier zien hoeveel kWh je met een batterij minder van het net zou moeten verbruiken.
Op een jaar tijd zal je gemiddeld met deze batterij 1173 kWh minder verbruiken.

De volle lijn is het gemiddelde van alle verzamelde data.
De gekleurde band is de standaarddeviatie, dat wil zeggen dat 68% van alle datapunten zich binnen de gekleurde band bevinden.
Deze simulatie is gebaseerd op échte gebruikers, met échte data. De gegevens komen hoofdzakelijk uit de periode 2021 - 2022.
Hoeveel kost een thuisbatterij?

Volgens energiesparen.be (de website van de Vlaamse overheid) heeft een thuisbatterij van 3 kWh een richtprijs van ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh heeft een richtprijs van 5.000 tot 8.000 euro en een batterij van 14 kWh heeft een richtprijs zo’n 10.000 euro. Deze prijzen zijn inclusief 6% btw en plaatsing. Dit zijn prijzen van einde 2020.

Om voor jezelf een snelle inschatting van de terugverdientijd te maken kan je de geschatte kostprijs van een batterij delen door de jaarlijkse geschatte opbrengst van €293. Hierbij maak je wel enkele fouten, zoals het niet in rekening brengen van gemiddelde afname van het jaarlijks rendement van de batterij, de verandering van de energieprijzen en de toekomstige invoering van het capaciteitstarief.

Momenteel wordt aangenomen dat een thuisbatterij jaarlijks ongeveer 2% tot 3% rendement verliest. Stel dat we 2% verlies per jaar nemen, dan blijft er na 10 jaar nog 82% van het oorspronkelijke rendement over.

Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

De levensduur van een batterij wordt voornamelijk bepaald door het aantal cycli (op- en ontladen). Momenteel wordt een levensduur van 10 tot 20 jaar aangenomen. Op deze website van de Hoge School West-Vlaanderen kan je een interessant onderzoek nalezen over de verschillende types thuisbatterijen en hun geschatte levensduur.

Help je mee?
Hoe meer gegevens, hoe beter we de simulatie kunnen maken.
Deel mijn-thuisbatterij.be / .nl met je vrienden en collega's, bijvoorbeeld via LinkedIn of Facebook!
Of plaats een link op je eigen website of blog