Hoe groot moet mijn thuisbatterij zijn?

Via dit platform verzamelen we echte gegevens van eigenaars met zonnepanelen en een digitale meter in België en Nederland. Met enkele slimme algoritmes introduceren we vervolgens een virtuele batterij in je eigen huis. Per kwartier berekent de software het effect van een batterij (hoeveel zou de batterij kunnen opgeladen worden, hoeveel ontladen, hoeveel zou je dan van het net verbruiken en hoeveel zou je nog extra in het net kunnen injecteren).

Heb je zelf een digitale meter? Dan kan je je data hier opladen en zo je eigen opbrengst exact simuleren. Heb je geen data of wil je je eigen situatie vergelijken met anderen, dan kan je hieronder onze statistieken raadplegen.

In de grafiek hieronder kan je het effect zien van de capaciteit van de batterij op het aantal kWh dat je op die manier minder verbruikt van het net (op jaarbasis). Het is normaal dat hoe groter de batterij is, hoe meer je van je eigen zonnepanelen kan opslaan en later kan verbruiken. Maar ook de kostprijs zal stijgen en dus zal je investering minder en minder interessant worden.

Wil je weten hoe rendabel een thuisbatterij gemiddeld is, klik dan hier.

De volle lijn is het gemiddelde van alle verzamelde data.
Deze simulatie is gebaseerd op échte gebruikers, met échte data. De gegevens komen hoofdzakelijk uit de periode 2021 - 2022.
Hoeveel kost een thuisbatterij?

Volgens energiesparen.be (de website van de Vlaamse overheid) heeft een thuisbatterij van 3 kWh een richtprijs van ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh heeft een richtprijs van 5.000 tot 8.000 euro en een batterij van 14 kWh heeft een richtprijs zo’n 10.000 euro. Deze prijzen zijn inclusief 6% btw en plaatsing. Dit zijn prijzen van einde 2020.

Help je mee?
Hoe meer gegevens, hoe beter we de simulatie kunnen maken.
Deel mijn-thuisbatterij.be / .nl met je vrienden en collega's, bijvoorbeeld via LinkedIn of Facebook!
Of plaats een link op je eigen website of blog